DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2049385-2,18%
İzmir
20°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Göztepeli Bir Yazarın Kaleminden “Atatürk Karşıyaka’da”…

Göztepeli Bir Yazarın Kaleminden “Atatürk Karşıyaka’da”…

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:31
Göztepeli Bir Yazarın Kaleminden “Atatürk Karşıyaka’da”…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Göztepeli Bir Yazarın Kaleminden “Atatürk Karşıyaka’da”…

Elimdeki kitap, çok emek verilmiş bir araştırmaya dayanıyor. “Atatürk Karşıyaka’da”, sadece bir kitap değil; adeta Karşıyaka’yı “Atatürk’ün Karşıyaka’sı” kimliğine kavuşturan yiğit insanlara ve Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz hatırasına bir “saygı duruşu”.

Kitabın yazarı ise Karşıyaka’nın önemli bir ismi; Ahmet Diker… Diker, Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi. Ancak ondan çok daha fazlası.

KSK’nın asbaşkanlığını, tarih kurulu başkanlığını da yapmış bir isim. Müstesna bir KSK’lı olmasının ötesinde Karşıyaka ve KSK tarihine hayatını adamış bir araştırmacı ve Karşıyaka sevdalısı. Aynı zamanda memleketin önemli bir folklorcusu.

KAYNAKLAR, BELGELER, TANIKLIKLARLA DOYURUCU BİR ESER…

Diker, Atatürk ve Karşıyaka ile KSK ilişkisi üzerine her kelimenin ardına düşerek kaleme aldığı kitapta konuya ilgi duyacakları adeta ‘emziriyor’, iyice ‘doyuruyor’. Fotoğraflarla da zenginleşen 341 sayfalık kitabı okuyanlar Atatürk ve Karşıyaka ilişkisi üzerine en küçük ayrıntıyı yakalamış, önemli bir tarih kesitinde olup bitenleri perde arkasıyla kavramış olacak.

Tabii Diker’in bu kitabı bir solukta okunacak ama bir kenara kaldırılacak bir çalışma değil. Kütüphanelerin en seçkin rafında özenle saklanacak, arada bir dönüp karıştırılacak ve kuşaktan kuşağa aktarılacak bir kitap. Şöyle söyleyeyim; Atatürk, Karşıyaka, KSK, İzmir üzerine araştırma yapan ya da yapacak herkesin; tabii ki her Karşıyakalının kütüphanesinde bulunmasında gereken bir eser söz konusu olan…

Diker, kitabında Atatürk’ün büyük zafer sonrası 9 Eylül’den sonraki akşam 10 Eylül’de geldiği Karşıyaka’daki İplikçizade Köşkü’nde geçirdiği akşamı ve sonrasını, KSK’nın yeniden faaliyete başlaması direktifini, Büyük Önderin daha sonraki Karşıyaka’yı ve KSK’yı ziyaretlerini kaynaklar, belgeler ve tanıklıklarla eksiksiz anlatıyor.

“KARŞIYAKALILAR! ANAM SİZİN BAĞRINIZDA YATIYOR!”

“Karşıyakalılar! Anam Sizin Bağrınızda Yatıyor!” başlıklı seslenişiyle başlıyor kitap Gazi’nin:

“İzmir’in Karşıyakalıları, sizleri derin sevgilerimle selamlarım… Ben bütün İzmir’in tamamını tanırım. Ben İzmir’in tamamını severim. Güzel İzmir’in güzel kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim. Yalnız bir rastlantı beni Karşıyaka’ya daha fazla bağlamıştır.

Karşıyakalılar, İzmir’i gördüğüm gün öncelikle Karşıyaka’yı ve orada sizin topraklarınızda yatan anamın mezarını gördüm.- Gazi Mustafa Kemal Paşa, 11 Ekim 1925, İzmir.” (Diker, Ahmet; Atatürk Karşıyaka’da, Şehir Hatları Yayınları, 1. Baskı Aralık 2020 İzmir, Sf.19)

GAZİ PAŞA’NIN BÜYÜK ZAFERDEN SONRAKİ İLK ÜÇ GÜNÜ…

Diker, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Zafer sonrasında 10 Eylül’de geldiği ve üç gün geçirerek Göztepe Köprü’deki Uşakizade Köşkü’ne geçtiği süreci şöyle kaleme almış, KSK’nın yeniden faaliyete geçme direktifi de o zaman verilmiştir (Gazi, Türk ordusu 9 Eylül’de İzmir’e girip Vilayete Ay Yıldızlı al bayrağı çekse de bir gün bekler ve ertesi gün, yani 10 Eylül’de Belkahve’den inerek doğrudan Karşıyaka’ya geçer. 9 Eylül akşamı ise Belkahve’de, karargahtaki arkadaşlarıyla zafer marşları ve şarkıları söyler):

“Gazi Paşa, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşundan sonraki üç gecesini İplikçizade İsmail Bey’in köşkünde geçirdi…

Gazi Mustafa Kemal, İplikçizade Köşkü’ndeki ikinci günü olan 11 Eylül 1922 Pazartesi gündüz çeşitli görüşmelerde bulundu.

Gazi Paşa ve yanındakilere akşam bir kutlama yemeği verildi, yemektekiler keyifle İzmir’in kurtuluşunu kutlayarak Gazi’yle kadeh tokuşturmanın tadını çıkarıyordu.

Paşa, gecenin ilerleyen saatlerinde Karşıyaka Spor Kulübü yöneticilerini yanına davet etti.

Yöneticilere döndü; ‘Beyler biz asker olarak üzerimize düşen görevi canımız pahasına yerine getirdik, ülkemizi ve İzmir’imizi düşmandan kurtardık.  Sevinçli ve gurur doluyuz… Ayrıca yapacağımız daha birçok işimiz var. Şimdi artık sıra sizlere geldi. Bir an önce Kaf Sin Kaf’ı tekrar harekete geçirin’ diye emir verdi.” (a.g.e. sf. 132)

129 BAŞLIK ALTINDA PEKÇOK ÖNEMLİ KONU

Diker’in “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü kırmızı bir karanfil gibi yüreğinin üzerinde taşıyan Karşıyaka ve Kaf Sin Kaf sevdalılarına adıyorum” dediği ciddi ve kapsamlı bir araştırmaya dayalı kitabında birçok önemli konu ve ayrıntı 129 başlık altında incelenmiş. Hepsi birbirinden ilginç ve meraklı başlıkların bazıları şöyle:

Mustafa Kemal İzmir’e İlk Kez Sürgüne Giderken Geldi,  Mustafa Kemal’i Ağlarken Gördüm, Karşıyaka’yı Kuranların Önderi Kadızade Zühtü Bey, Mustafa Kemal Paşa ve Kadızade Zühtü Bey, Mustafa Kemal Paşa ve Zühtü Bey Aynı Cephede, Mustafa Kemal’in İzmir’de Yapılan Zulümleri Osmanlı Hükümetine Bildiren Telgrafı, Karşıyakalılar Gazi’nin Kalacağı Köşkü Hazırlıyor, Ulusun Kurtuluşunu Karşıyaka’da Kutladı, Gazi Paşa: “Kaf Sin Kaf’ı tekrar Harekete Geçirin”, Zübeyde Hanım Tedavi İçin Karşıyaka’ya Getirildi, Latife Hanım’ın Karşıyaka’daki Köşkü, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Annesinin Mezarının Başında yaptığı Konuşma, Gazi Paşa Naim Palas Oteli’nde Karşıyakalılara Sesleniyor, Mustafa Kemal Paşa’nın Karşıyaka Spor Kulübü’nü Ziyaretleri, Kaf Sin Kaf’ın Armasına Ay-Yıldız İlave Edilmesi, Milli Mücadelenin Karşıyakalıları, Karşıyaka’nın İlk Belediye Reisi Fikri Altay, Milli Mücadelenin yeraltı Çalışmalarındaki Karşıyakalısı Kasım Bey, Zühtü Bey Karşıyaka’nın Kutsal Topraklarında, Gazi Paşa Mahfel’i Ziyaret Ediyor, Atatürk’ün Kızı Karşıyaka’da, Karşıyaka’nın Her Yeri Atatürk’tür, Mustafa Kemal Paşa Son Kez Karşıyaka’da, Anıtkabir’in Restorasyonunu Bir Karşıyakalı Yaptı.

“BÖYLE BİR KİTAP YAZMAK DA GÖREVİMDİ”

“Atatürk Karşıyaka’da” kitabını tanıttığım yazıyı yazarının “Önsöz”ünden üç paragrafla noktalayayım:

“’Direnişten Dirilişe Kaf Sin Kaf destanını Yazanlar’ adını verdiğim kitabımın devamı niteliğindeki bu kitapta Atatürk’ün kenti Karşıyaka’ya adadığım yüreğimle, Karşıyakalıların ve Kaf Sin Kaflıların gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevdasını ve onun Kaf Sin Kaf’a verdiği paha biçilmez değerin öyküsünü yazmaya çalıştım…

Güzel ülkemin taşında, toprağında silinmez izleri bulunan yüce Atatürk’e ve Milli Mücadele’de onun yanında saf tutan Karşıyakalılara olan saygımı, vefamı, yürek penceremden satırlara döktüm…

  1. Yüzyılın en büyük mucizesini gerçekleştirerek Cumhuriyetimizi kuran Gazi Mustafa Kemal’in askeri olmaya sonsuza kadar devam edeceğime ant içtiysem, böyle bir kitap yazmak da görevimdi…”

XXX

Ahmet Diker’i böyle bir eseri kütüphaneye, Karşıyaka’ya, İzmir’e, Türkiye’ye armağan ettiği için kutluyorum. Harcadığı emeğe, göz nuruna değdiğinden emin olabilir. Şimdi sıra bu arşivlik çalışmaya ilgi gösterilmesinde. En başta Karşıyaka ve İzmir’in mülki ve yerel yöneticileri, sivil toplum örgütleri, araştırmacılar, Karşıyaka sevdalılarında…

“Son Kale İzmir’den” alıntılanmıştır…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP